Galleri Nybro, 20. januar til 2. februar 2017

Vacuo-Evacuatio

Jeg har næsten glemt hvordan dette tema startede, men så kigger jeg i min notesbog og bliver forbavset over at det er et tillæg, jeg har set bag i en bog om Tut-Ankh-Amons grav, skrevet af Howard Carter. Der er fotos af 2 små pigefostre og en beskrivelse af disse fund. Det udløser ideen om goma kid. Goma er et navn, jeg har fundet på i 2011 til en slags dukker, som jeg laver af fundne huer og vanter. Tre af dem kom på KE11. Nu ville jeg lave gomas kun af babyhuer og babysokker, så jeg tager rundt i Mødrehjælpens genbrugsbutikker og køber røde og lyserøde huer og sokker. De bliver syet sammen og stoppet med kartet uld.

En anden ting, der presser sig på er et egentlig kasseret litografisk tryk af en på alle fire liggende kvinde, som jeg har klippet ansigtet ud af. Det hænger på min opslagsdør sammen med et foto af Berninis Den Hellige Teresas Henrykkelse. Helgenindens ansigt bliver sat ind i stedet for det udklippede. Hendes henrykkelse skal finde sted på et maleri, malet på en 122x122 plade, der har stået fra den tidligere ejer i min lejlighed. Jeg blander en lyserød. Starter i højre nederste hjørne med at male et stykke, som at lave fresco. Inden den lyserøde akryl tørrer, når jeg at tegne ned i den våde maling. Tegninger inspireret af Fauna Entomologica Scandinavica. Der er tempo på.

Og hvordan er tematitlen blevet til? Ja, i Obstetrik og gynækologi, lærebog for sygeplejestuderende, beskrives en sugemetode til svangerskabsafbrydelse, som kan bruges indtil 12. uge. Denne hedder vacuo-evacuatio.  Ved at kigge i bogen finder jeg ud af, at det at være fødselshjælper stadig er et håndværk i hvert til fælde i 1998, hvor bogen er udgivet. Håndværket kommer med i små A4 collager på tyske billedsider fra Die Malerei der Gotik und Frürenaissance og Die Malerei der Renaissance.

Vakuumtømning - et ord, som jeg ikke så ofte forholder mig til. At være i et vakuum, være isoleret, være udenfor eller indeni sig selv. Være i en henrykkelses tilstand og tømme sig for denne. Som Teresa i sin glædesfyldte smerte, da englen borer en flammende gylden pil gennem hendes hjerte.  Sådan føler jeg mig måske, når jeg arbejder kunstnerisk.

Kort og godt en udstilling, der oversat kunne hedde vakuumtømning, med nye eksperimenterende værker i forskellige materialer: Collage på metalplader, mixed media skulptur, litografi, akryl på lærred, fotos på billedtæppe mm.

 

 

 

 

 


Gkunst.dk - Grete Siegler - Studiestræde 16 - 1455 Kbh K - artistroom@hotmail.com - Copyright © 2021