Galleri Nybro 8.-12.4.2011

Fortællingen om kong Salomon og dronningen af Saba er skøn. Deres afkom Menelik er prinsen i udstillingsværkerne. Egentlig kunne det lige så godt være Jesus eller en hvilken som helst dreng. Eller den 225'ende efterkommer Heile Selassie, da han var den lille Tafari Makonnen. Løven er der som et kraftdyr, der både er farlig og beskytter.

Dronningen, hvis navn i vores oversættelse af De Gamle Testamente hedder Belkis, men i Etiopien hedder Makeda, har en fremtrædende plads i udstillingen, både i malerierne og de litografiske tryk. Makeda, ca 1005-965 BC, regerede i Etiopien og måske Yemen. Der kendes legender om hende fra Arabien, Persien, Israel og Etiopien. Hun regerede med et hjerte som en kvinde og hænder og hoved som en mand.

I bogen Kebra Nagast, som er mindst 700 år gammel, er oprindelsen til den salomoniske linje af kejsere og konger beskrevet. Den anses af mange etiopiske kristne og rastafarier som et pålideligt værk, der bl.a. indeholder fortællingen om, hvordan dronningen af Saba mødte kong Salomon og om hvordan Paktens Ark kom til Etiopien med Menelik. Den er ikke blot et litterært værk, men en forståelse af etiopiske nationale og religiøse følelser. Og religiøse følelser oplevede jeg til fulde, da jeg var i Etiopien i januar 2011.

 

                  

 


Gkunst.dk - Grete Siegler - Studiestræde 16 - 1455 Kbh K - artistroom@hotmail.com - Copyright © 2021